یادداشت اختصاصی با قلم دکتر محمد جلیلیان پژوهشگر ؛ فعال سیاسی – وکیل وقاضی سابق دادگستری و عضو پیشکسوت جمعیت اسلامی وکلای دادگستری ایران(جاودان) را در ارتباط با صدور حکم جلب نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم اسرائیل(نتانیاهو-گالانت)توسط دادستان کل دیوان بین المللی دادگستری – لاهه را در ادامه می خوانیم:
حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ معزول دولت صهیون رژیم اسراییل در تاریخ 1/آذرماه/1403/ برابر21/نوامبر/2024 میلادی توسط دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی به اتهام کشتار، ایجاد گرسنگی روشی برای جنگ، جلوگیری از رسیدن کمک به نوار غزه و هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان صادر شد، این دستور قضایی در نوع خود بیسابقه و درخور تحسین و پژواکی است از وجدان عمومی بشریت در قالب یکی از ارکان سازمان ملل متحد (ICC) نمایان شده.
1) بعد از حمله 07/اکتبر/2023 حماس به اسراییل و کشته شدن 1139 نفر و به اسارت گرفتن حدود 695 نفر اسراییلی توسط حماس و انتقال آنان به نوار غزه بهانهای در اختیار نتانیاهو رهبر حزب لیکود و رژیم صهیونی قرار داد که حملاتی بیرحمانه و غیرانسانی به نوار غزه و جنوب لبنان (ضاحیه جنوبی) آغاز و دست به کشتاری عجیب و بیرحمانه که از زمره جنایات استثنایی تاریخ بشریت است، بزند. جنایات جنگی دولت نتانیاهو فارغ از عنوان تناسب در دفاع سرشار از کینههای نهفته دیرینه و عقدههای شخصی و ایدئولوژیکی و بدون اعتنا به توصیههای درون حزبی و همکیشان و متحدان وی صورت گرفته.
2) مساحت نوار غزه یا قطاع غزه و به زبان عبری رتزوعات غزه ناحیه نواری در کنار دریای مدیترانه و در خاورمیانه است از شمال وشرق با اسراییل و از جنوب غربی با مصر همسایه است؛ مساحت کلی این نوار 360 کیلومتر مربع بوده که طول آن 41 کیلومتر مربع و عرض آن 6 تا 12 کیلومتر مربع، با جمعیت 2.3 میلیون نفر و با %99 مسلمان که تاکنون در باریکه غزه میزیستهاند بعد از 7 اکتبر حدود 45 هزار نفر از مردم غزه توسط ارتش صهیون کشته شده که تعداد آنان در ضریب مساحت حدود 8 نفر در هر کیلومتر مربع است که ضریب آماری شهدا بر مساحت خاک است؛ در بررسی تطبیقی آماری شهدای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران 198 هزار و 837 نفر بوده که در گستره مساحت ایران که عبارت از 1.648.195 کیلومتر مربع عددی قلیل به نظر میآید و این در حالی است که آماری شهدای جنگ تحمیلی از31/شهریور/1359 آغاز و تا مرداد/1367 و به مدت 8 سال استمرار داشت و شهدای ضاحیه جنوبی و کشور لبنان بعد از 7 اکتبر 2023 حدود 3600 نفر است.
3) ساختار دیوان کیفری بینالمللی (به انگلیسی International Criminal Court به اختصار ICC) متشکل از 124 عضو که معاهده رم را امضا کردهاند و برای اعضا الزامآور است در اساسنامه رم در یک کنفرانس بینالمللی از نمایندگان تامالاختیار کشورها
در ۱۷ جولای ۱۹۹۸ که به موجب تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در رم برگزار شده بود با ۱۲۰ رأی موافق ۷ رأی مخالف (چین، عراق، اسراییل لیبی، قطر، امریکا و یمن) و ۲۱ رای ممتنع به تصویب رسید و در ۱ جولای ۲۰۰۲ با تصویب آن توسط ۶۰ کشور موجودیت پیدا کرد. تا مارس ۲۰۱۶ تعداد کشورهای عضو این نهاد به ۱۲۴ کشور رسیده است. ۳۱ کشور دیگر هم اساسنامه رم را امضا کردهاند اما هنوز به تصویب مجالس قانونگذاری خود نرساندهاند. کشورهای مهمی چون امریکا روسیه و چین (۳عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد) و هند از منتقدان این دادگاه بوده و به آن نپیوستهاند، ایران نیز از امضاکنندههای این معاهده رم بوده که به لحاظ دو فاکتوره بودن معاهدات بینالمللی حسب اصل 77 قانون اساسی تاکنون به تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی نرسیده و ایران عضو دیوان بینالمللی لاهه هلند تلقی نمیشود.
4) عکسالعملها نسبت به این قرار جلب جهانی قابل توجه است. همه 124 عضو دیوان کیفر بینالمللی قرار جلب صادره را الزامآور و خود را ملزم به اجرای آن میدانند جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصمیم دیوان کیفری بینالمللی در صدور حکم بازداشت نخستوزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ سابق این رژیم را الزامآور خوانده و از کشورها خواست آن را اجرا کنند اتحادیه اروپا متشکل از 27 کشور عضو اتحادیه است و این اظهارات معطوف به تمام کشورهای عضو اتحادیه است. انگلیس که از اتحادیه اروپا جدا شده با صدور بیانیه رسمی اعلام داشته لندن به حکم بازداشت پایبند بوده در صورت ورود نتانیاهو و گالانت آنها را بازداشت خواهد کرد. مواضع جانبدارانه ایالات متحده امریکا مضحک و شرمآور است جو بایدن در بیانیهای رسمی حکم دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت نخستوزیر و وزیر دفاع پیشین اسراییل را (تکاندهنده) خواند. او گفت اسراییل و حماس هیچ تناسبی باهم ندارند و امریکا همواره از اسراییل در برابر تهدیدها علیه امنیت این کشور حمایت خواهد کرد.
5) چشمانداز آتیه اسراییل بعد از قرار بازداشت چیست؟ علاوه بر حکم بازداشت صادره توسط دادستان دیوان کیفری بینالمللی جناب اسد احمدخان، وکیل دادگستری و تبعه انگلیسی پاکستانیتبار -که حقوقدانی کار آزموده است – مدتی نیز به عنوان دستیار دبیرکل سازمان ملل متحد آنتونیو گوترش و مشاور ویژه و رییس گروه تحقیقاتی سازمان ملل در امور عراق و جنایات داعش همکاری وثیقی داشته و از اعضای جامعه مسلمانان احمدیه هند و پاکستان به شمار میآید. این اقدام قانونی و مستحکم اسد احمدخان رژیم صهیونی را در پرتگاه نامشروعیت جهانی قرار داده و بر کارکرد آن در جامعه جهانی و تعاملات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آنان اثر گذاشته و این رژیم را دچار اختلال در کارکرد کرده که تا مدتها بر روابط جهانی سایهافکن خواهد بود. علاوه بر آن بنیامین «بیبی» نتانیاهو (زاده ۲۱ اکتبر ۱۹۴۹ و رهبر کنونی حزب لیکود را که بیش از ۱۶ سال، طولانیترین دوره تصدی را در میان نخستوزیران اسراییل داشته و نخستین نخستوزیر تاریخ اسراییل که پس از تأسیس این کشور در آن به دنیا آمده دچار بحران و انزوا میکند.
او که در تلآویو از والدینی یهودی سکولار لهستانیتبار متولد شده در اورشلیم و فیلادلفیای امریکا بزرگ شده و یوآوو گالانت از مهاجران یهودی لهستانیتبار و مادر او از بازماندگان هولوکاست است. او در شهر یافا میزیسته و از اعضای حزب کالانت که به کنست راه یافت و از ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲ تا نوامبر ۲۰۲۴ به وزارت جنگ اسراییل منصوب شد که پس از اختلافات با نتانیاهو از وزارت جنگ کنار گذاشته شد. این دو جنایتپیشه در مراودات و مسافرتهای جهانی و فراملی خود از این پس دچار مشکل خواهند شد که هر لحظه امکان اجرای این قرار جلب جهانی مفروض است؛ این جلب همچون شمشیر داموکلس تهدیدی دائمی است که همواره در حال فرود آمدن بر فرق آنان است؛ مصالح صهیونیستها در این است که نخستوزیر جنایتپیشه خود را از مسند قدرت پایین کشیده و بر تعاملات جهانی و قوام و اعتبار سازمانهای بینالمللی – که بخشی از وجدان از دست رفته بشریت است – گردن نهاده و به رسمیت بشناسند.